Daniil Charms och jag

Jelinek Sandbergs liv i Växjö är ganska alldagligt, tills märkliga saker börjar hända. Och vad hände egentligen med den ryske författaren Daniil Charms?

Daniil Charms (1905-1942) var en rysk författare som är mest känd för sina udda och absurda berättelser. Han arresterades under Leningrads belägring 1942 och anklagades för kontrarevolutionär verksamhet. Sedan försvann han spårlöst och dog troligen i något av Stalins fängelser. Eller kanske inte?

I Fredrik Ahlfors roman ”Daniil Charms och jag” (Trombone, 2011) ställs mycket på huvudet.
Huvudperson i boken är Jelinek Sandberg som bor i Växjö och har det lite halvtrist. Han söker någonting mera och lämnar det invanda livet. Han hamnar i S:t Petersburg och tar in på hotell Rodja på Konsternas torg. Där upplever han spännande möten med nya människor och är med om egendomliga händelser, samtidigt som allting blir alltmer likt en Daniil Charms-berättelse.

Handlingen utspelar sig i olika tidsplan på ett mycket raffinerat sätt och boken är fylld av märkliga händelser och stor humor. Verklighet och fiktion närmar sig varandra allt mera…

En välskriven, underhållande och originell roman, som garanterat gör dig nyfiken på Daniil Charms.
Charms mest kända bok på svenska heter ”Konsten är ett skåp” (A&W, 1983). En nyare Charms-samling på svenska är annars ”Den fyrbenta kråkan” (Ramus, 2005).