Biblio vanliga frågor och svar

Jag kan inte ladda ner appen Biblio

Se till att ha den senaste versionen av iOS eller Android installerad. Om du har en äldre apparat som inte kan installera en nyare version av operativsystemen så kan du tyvärr inte heller installera och använda Biblio.  Biblio kräver Android 5.0 eller senare versioner. Biblio är kompatibel med iPhone 5S och nyare modeller. Biblio är inte kompatibel med iPhone 5C.

Om du inte kan använda Biblio rekommenderar vi att du provar att lyssna direkt på bibliotekets webbsida. Välj Låna: Lyssna i dator som alternativ vid den e-ljudbok du vill låna, inte det rekommenderade Android eller iPhone. När lånet är registrerat ändras texten på knappen till Öppna: Lyssna i dator. Klicka på denna knapp så öppnas boken automatiskt i en ljudboksspelare i din webbläsare.

Det går inte att inte logga in

Är personnumret eller lånekortsnumret inskrivet i rätt format? Personnummer ska skrivas så här: ååmmddxxxx, det vill säga utan sekelsiffror eller bindestreck. Lånekortsnumret måste skrivas i en enda serie, utan mellanslag.

Hur många appar har du öppna just nu i din mobil eller surplatta? Du vet väl att om du öppnar en app och sedan går ur den så är den fortfarande aktiv i bakgrunden? Om du har mängder av appar som ligger öppna i bakgrunden så påverkar det din apparats prestanda negativt. Detta påverkar hur Biblio och alla dina andra appar fungerar.

• Så här stänger du ner appar på iPhone/iPad: https://support.apple.com/sv-se/HT20133
  • Så här stänger du ner appar på en Android-enhet: https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.566795/sa-gor-du-nar-din-smartphone-brakar-med-dig

Jag har inget kort, bara personnummer. Hur loggar jag in?

Om du registrerat ditt personnummer som lånekortsnummer kan du använda personnumret. Där det i Biblio står "Kort" vid inloggningen kan du  välja att skriva in ditt personnummer istället för kortnumret. Personnummer ska skrivas så här: ååmmddxxxx, det vill säga utan sekelsiffror eller bindestreck. Lånekortsnumret måste skrivas i en enda serie, utan mellanslag.

Jag hittar inte Östersunds bibliotek i listan bland bibliotek

Har du valt Östersunds bibliotek som ditt bibliotek? Du måste klicka i rutan under rubriken Bibliotek och i listan välja Östersunds bibliotek.

Jag kan inte använda Biblio, till exempel finns ingen sökruta

Jag får felmeddelandet ”Lånet kunde inte slutföras”. Vad är fel?

Tyvärr visas i appen Biblio e-ljudböcker som inte finns tillgängliga för biblioteken att köpa in och låna ut. Förlaget tillåter helt enkelt inte bibliotekslån av dessa e-ljudböcker. Om du söker fram och försöker låna en sådan e-ljudbok så får du felmeddelandet ”Lånet kunde inte slutföras”.

Om du får felmeddelandet ”Lånet kunde inte genomföras” när du försöker låna en e-ljudbok i Biblio, så går du in på vår webbsida bibliotekuppsala.se och söker där på titeln och dess författare. Finns titeln inte tillgänglig som medietyp E-ljudbok så kan den inte heller lånas i Biblio.

Om du har en skuld på 100 kronor eller mer kan du inte låna e-ljudböcker i Biblio. Du får då felmeddelandet ”Lånet kunde inte slutföras”. När du har betalat så att din skuld kan du låna igen. Du kan se om du har en skuld och betala den direkt i Mina sidor på ostersundsbibliotek.se.

Det är problem med att ladda ner eller att lyssna på ljudboken offline

Har du den senaste versionen av Biblio installerad? Det kommer nya uppdateringar regelbundet. En del har inställningen automatisk uppdatering, men om du inte har gjort denna inställning så måste du själv göra uppdateringen. Gå in i App Store eller Google Play och sök fram Biblio för att se om uppdatering finns. Installera i så fall uppdateringen manuellt.

Vid nerladdning för att lyssna offline i Biblio ska alltid en ljudbok i taget laddas ner, inte flera samtidigt. Under nerladdningen rekommenderas att mobilen/surfplattan inte används till andra saker under tiden nerladdningen pågår. Lämna Biblio öppet och vänta på att nerladdningen är slutförd.

Nerladdningen av ljudböcker i Biblio är långsam. Det kan ta 15-20 minuter att ladda ner en ljudbok.

Prova att slå på flygplansläge i telefonen eller surfplattan efter nerladdning av en ljudbok. Det stänger av all internetanvändning. Om du har följt dessa steg så ska det inte vara några problem att lyssna offline.

Sidan uppdaterad 2017-2-06

Sidansvarig: Anna Ring