Askfödd

Månljusa nätter, sanddyner och onda andar – i Askfödd möter Tusen och en natt Hungerspelen på ett strålande sätt.

Laia tillhör De Lärda, ett folk som liksom de andra fria folken i Sabaa Tahirs värld förtrycks av Imperiet. Imperiet styr från huvudstaden där också Elias finns, Elias som går i krigarskolan och vars enda hopp är att bli färdig soldat så att han äntligen kan rymma och bli fri.

När Laias bror tas tillfånga söker hon upp motståndsrörelsen och nästlar sig in i militärskolan för att rädda honom. När hennes väg möter Elias tänds en gnista som är farlig - inte bara för de själva utan även för alla de fria folken. Historien berättas både från Laias och Elias synvinkel, två människor födda i samma land men med helt olika förutsättningar och uppväxt och ändå med samma mål: att bli fria. Laia vill bli fri från förtrycket av hennes folk, Elias från de bojor som binder honom till militärskolan. Vad är egentligen frihet?

Askfödd är andlös fantasy med en kärlekshistoria som är minst lika spännande. Miljön är fantastisk och fantasieggande. Historien är våldsam och stundtals både grym, svår och blodig - kanske är boken inget för den lättskrämde - men om du gillar fantasy med ett drag av domedag och dystopi så rekommenderar jag den verkligen.

Audience:

Tags:

Review by: Kerstin Ydrefors Thursday, December 28, 2017