ABBA - the backstage stories

En överdådigt illustrerad bok om ABBAs turnéliv, med särskilt fokus på gruppens kläder och visuella framtoning.

Det finns ett nyvaknat intresse för ABBA, Sveriges största musikexport någonsin. Det nya ABBA-museet på Djurgården i Stockholm öppnades 2013 och är nu ett av Stockholms stora besöksmål för turister.

I ”ABBA – the backstage stories” (Bonnier fakta, 2014) av Ingmarie Halling och Carl Magnus Palm får vi en överdådigt illustrerad berättelse om gruppens turnéliv.
Boken har formen av en klippbok eller scrapbook. Trots bokens engelska titel är den skriven på svenska. Boken sitter i en pappkassett, och här och var finns kuvert som man kan öppna och plocka ut faksimilkopior av originaldokument, bl a skisser av musikernas uppställningsschema under konserterna, och låtlistor.

Halling var kostymör under ABBAs utlandsturnéer och är idag curator på ABBA-museet. I den här boken berättar hon personligt om alla turnéerna och om det som hände backstage. En del av detta är inte tidigare skildrat i bokform. Ett särskilt fokus läggs givetvis på ABBAs kläder. Just kläderna och den visuella framtoningen är det som många idag förknippar med gruppen.
Carl Magnus Palm är välkänd ABBA-expert och han skriver i boken om gruppens musikaliska historia och utveckling.
Genom hela boken kan vi dessutom ta del av Abbornas egna minnen och anekdoter. Läs om detaljer kring skapandet av de berömda skivomslagen, om de otroligt framgångsrika turnéerna i Australien och Japan och mycket annat.
Det här är verkligen en bläddervänlig bok, som är kul inte bara för nostalgikern, utan även för yngre läsare som intresserar sig för ABBAs storhetstid.

Audience:

Tags:

Review by: Thomas Drugg Thursday, December 7, 2017