Sommarläsning 2021
Sommar, tid för återhämtning och vila eller kanske planerar du flera olika spännande utflykter.
Oavsett vad du har för planer eller inte kan det uppstå härliga möjligheter för läsning. Sommar betyder också tips om sommarläsning. Vi önskar er en härlig boksommar!
Louise
Har man vägarna förbi Båstad någon gång så finns där en ateljé och museum om konstnären Märta Måås-Fjetterström. Intresset för henne och hennes verk, i första hand mattor, är bestående. Nu har en ny biografi om henne kommit, Var vid gott mod, av Annika Persson. Trots ett begränsat material som finns bevarat efter henne, har författaren, bland annat, lyckats hitta kvarvarande brev och skrivit en intressant och givande bok om en spännande personlighet och konstnär.
Hör du till en av oss alla som tycker om att titta på olika husbyggnad- och inredningsprogram! I så fall så kan den nya boken Äggdal i serien Wingårds villor av Gert och Karin Wingårdh passa! Där berättar paret om sitt senaste stora egna husprojekt utanför Göteborg. Vägen har inte varit spikrak, omgivningens misstänksamhet, "vad kommer det att byggas i denna känsliga natur" av detta kända arkitektpar, eftergifter för att få till stånd bygglov, mm. Man får följa hela processen; med bilder, ritningar och tankar, från början till det slutliga resultatet.
Douglas
Att läsa är att dröja, att stanna upp, smaka på ord och mening, att känna, att reflektera. Läsning är i mångt och mycket en empatisk sysselsättning och att dröja med en bok i sommarens prunkande fägring är som ett vackert sommarkort.
Arto Paasilinnas skrönor är burleskt hysteriska, om än lågmälda. Han för fram sina berättelser med ett rakt och kärvt språk fyllt av lakonisk humor. Hans böcker bottnar ofta i en djupt mänsklig resonans, hans karaktärer söker ofta efter ett större sammanhang eller sig själva. När karaktärerna finner vad de söker är det oftast något helt annat än det de tänkt sig, som i till exempel Kollektivt självmord eller Livet är kort, Rytkönen lång. Är ni sugna på att läsa något varmt allvarligt och roligt, många skratt utlovas, rekommenderar jag starkt några verk av Arto Paasilinna.
Vi fortsätter i samma spår som ovan, nämligen den lakoniskt återhållsamma humorn. Det är njutbart att ta in Torgny Lindgrens litterära världar, det norrländska inlandet, det egensinniga språket. Lindgren likt Paasilinna söker sig ofta till gränslandet mellan skröna och prosa. Inledningarna i Lindgrens berättelser är ofta trivialt banala utan att uppmålas som sådana. I Norrlands akvavit får vi möta Olof Helmersson, en gammal man som kommit till insikt att gud inte finns. Han återvänder till en liten by i Västernorrland där han i sin ungdom arbetade som väckelsepredikant för att åter omvända folket till sin nya tro.
Torgny Lindgrens säregna språk och humor är en unik komposition som är värd att dröja vid i närmaste hängmatta, strandfilt eller soldränkta äng.
Åse
Vårens stora läsupplevelse var för min del Shuggie Bain av Douglas Stuart och den tycker jag att du ska dyka ned i denna sommar! Trots den alkoholindränkta misären i Glasgows tidiga åttiotal lämnar Stuarts självbiografiska och lättlästa debutroman mig inte med någon känsla av ångest eller hopplöshet. Han skriver flyhänt och lättsamt och lyckas fånga små ljusglimtar av glädje. Djupt inuti människan finns oanade styrkor och för huvudpersonerna finns ständigt en smula hopp kvar: Kanske lyckas mamma hålla sig nykter nu när hon träffat en bra man, kanske kan jag fortsätta skolan som jag drömmer om och kanske, kanske väntar mig ett bättre liv bara jag sparat ihop tillräckligt för att komma härifrån?
Själv längtar jag efter att ligga i hängmattan under björksuset med Vanlife av Carl Waite och Kokbok för stekhäll av Oskar Ekman, som säkert ger inspiration till både fysiska och kulinariska äventyr i sommar. Får vi inte ge oss ut och resa på riktigt får vi åtminstone göra det i fantasin och att planera är ju nästan lika kul som att faktiskt dra iväg!
Elin
När en favorit bland våra svenska deckarförfattare och en favorit bland våra svenska komiker slår ihop sina brilliant huvuden för att skriva en deckare tillsammans, behöver jag ens förklara hur exalterad jag är över detta?! Anders De La Motte och Måns Nilsson har släppt sin fösta bok i en planerad serie - Döden går på visning. Sen när beskrivningen av boken börjar med "Svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält" Så kan det knappast bli mer svensk sommar än det här. För mig kommer det här vara sommarens stora måste när det kommer till deckare, klart slut.
Efter att ha läst Rotvälta av Tove Alsterdal så blev jag chockad, dels över hur fantastisk den boken är, men också över att jag inte har läst några andra böcker av Tove tidigare. Nu är det dags och jag tänker att jag ska börja med hennes bok Vänd dig inte om.
Tänk att få resa inte enbart till en helt ny främmande värld utan massor av nya fantastiska världar man tidigare bara kunnat fantisera om. Detta händer Flick när hon av en ren slump hamnar inne på Resebyrån främmande världar. Resebyrån är väldigt intetsägande och de allra flesta skulle säkert välja att passera och anta att den stängt för flera år sedan, men inte Flick som snart ska se sig indragen i ett mycket större äventyr än vad hon någonsin kunnat föreställa sig. Detta är en bok skriven av L D Lapinski som bokstavligt talat skriker åt mig att: "LÄS MIG!" Och i sommar, tänker jag lyssna på dess rop.
Anton
För mig är det hemester, fantasy och äventyr i Marocko som gäller nu i sommar.
Först tänkte jag läsa mig igenom serien Alex Varus (första boken har titeln Fated) av Benedict Jacka, en spännande fantasyserie för vuxna med 11 böcker släppta och den tolfte på gång. Jag har precis upptäckt den och gillade verkligen de första två böckerna.
Efter det hoppar jag till boken Lady Jaguar av Aleko Lilius. En skildring av Marocko under mitten av 1900-talet som jag tror kommer vara riktigt bra. Jag kan även rekommendera Lilius tidigare bok Äventyr bland kinesiska sjörövare.
Sist men inte minst vill jag tipsa om Sarah Maas serie A Court of Thorns and Roses där den senaste boken A Court of Silver Flames precis släppts. Tycker ni om den kan ni också ge er på hennes andra serie Throne of Glass som är minst lika bra. Båda serierna är fantastisk läsning för äldre tonåringar och vuxna.
Marie
Draken av Gro Dahle och Svein Nyhus är en bilderbok som griper tag och berör på djupet. Illustrationerna är så talande om vad som händer i barnets inre när den person som borde vara barnets främsta kärlekskälla inte är det. Berättelsen är en rörande, skrämmande påminnelse om att alla barn inte har det så bra. Boken handlar om barns överlevnadsinstinkt, förmåga och uppfinnelserikedom till att klara sig i hemska situationer och leta vägar till förbättring.
När någon annan tar sig rätten att bestämma över orden. När tillgången till ord kostar pengar och man inte har några. Det är dessutom bestämt av någon annan att man måste svälja orden först innan man kan och får uttala dem. Men när man har viktiga saker att säga till någon man tycker mycket om så ger man inte upp så lätt. Behöver man en förmögenhet för att få säga det som är viktigt så letar man lösningar tills man hittar dem även om det är svårt. I Den stora ordfabriken av Agnes de Lestrade får vi får följa Phileas jakt på ord för han har ju så mycket han vill säga till Sibella. En fantastisk berättelse om kärlek och ordens betydelse.
Oväsen i Älvdalen av Annika Andebark är en intressant bok som tar upp häxprocessen i Älvdalen. Året är 1668. Det viskas om blåkullafärder och andra häxkonster. De kvinnor som blir anklagade har att välja mellan att erkänna för att säkra en plats i himlen eller förneka och riskera att bli begravda i ovigd jord. Länsmannen har mycket att bevisa och notarien sliter med ett otydligt regelverk. Vi följer också en ung kvinna som begränsas av omgivnings förväntningar men ändå väljer att gå sin egen väg Handlingen i boken bygger på historiska fakta och autentiska minnesanteckningar. Detta gör att den är mycket trovärdig och gripande, framförallt eftersom den skildrar båda sidorna av häxprocessen.
Åsa
Min sommarläsning får bli en skräckblandad förtjusning. Jag gillar att läsa bra skräck, älskar att bada i havet, men var länge rädd för att bada i bassäng. Jag är egentligen rätt så försiktig, men av någon anledning älskar jag att kasta mig utför på cykel...
Jamie Conklin växer upp med en ensamstående mamma som jobbar hårt som förläggare. Jamie skulle kunna vara alldeles vanlig, men är inte alls det. Han har en förmåga att se och ta reda på saker som ingen annan kan. En förmåga som först kan tyckas rätt så praktisk men som efter hand visar sig ha ett mycket högt pris. Här kommer Kings känsla för språket, skräcken och den svarta humorn verkligen till sin rätt. Senare är en av Stephen Kings bästa böcker på länge.
Det djupa blå av Emily Joof är en otrolig pärla i bilderbokshavet! Boken handlar om ett hur ett barns förhållande till vatten utvecklas under några år. Fantastiska bilder av Matilda Ruta och underbar sparsmakad text av Emily Joof.
Jag har, som många andra, fastnat för mountainbike och tänkte i sommar cykla runt på många stigar i Sverige. Då är guideböckerna Sveriges bästa stigcykling 1 och 2 av Aron Gooch bra att läsa. Det är med skräckblandad förtjusning jag kastar mig ut i naturen och nedför grävda downhillbanor. Den första boken visar upp södra Sveriges cykelpärlor och i den andra boken norra Sveriges bästa stigcykling.
Inger
De senaste åren har det kommit en mängd historiska romaner, till en stor del beroende på att det förra året, 2020, var 75 år sedan andra världskriget slutade. Jag har läst flera av dem och de har varit både spännande, intressanta och lärorika.
En rafflande spännningsroman med handlingen förlagd till slutet av andra världskriget är Everland, skriven av Lars Göran Persson, här handlar det om vänskap och kärlek, falska identiteter och avslöjanden. Till största delen utspelar sig händelserna i Jämtland och framför allt i Krokoms kommun och det gör hela historien mer trovärdig. Tänk om det här hade hänt på riktigt..
Ytterligare en roman som utspelar sig i slutet av andra världskriget är Sista natten i Paris av Ruth Druart. En osjälvisk handling i Paris 1944 får ödesdigra konsekvenser i Kalifornien, nio år senare. Den här starka och gripande romanen om Jean-Luc som räddar en baby undan förintelsen är nästan omöjlig att lägga ifrån sig innan man läst klart den.
I När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai får vi genom Huong och hennes mormor följa en släkts liv och öden och samtidigt ta del av Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria - från den franska koloniseringen, uppdelningen av Syd- och Nordvietnam, Vietnamkriget och hela vägen fram till idag. Visst handlar boken om krig, grymhet och lidande, men också om glädje, trots, mod och beslutsamhet. En oerhört stark och oförglömlig familjeskildring.
Anna-Kari
Jag har längtat efter Dottern, norska Anne B Ragdes sjätte och avslutande bok om släkten på Neshov. De tidigare är mänskligt trovärdiga och fulla av fina detaljer. Nu är det dags för mig att motvilligt lämna gården för sista gången.
Ett familjedrama i en gammal villa, omgiven av Cornwalls mäktiga natur. En magasinspärla, lite gammaldags och mycket spännande. Jag är mitt i Huset på branten av Margaret Ferguson, från 1945, och kan inte sluta läsa. Min sommarläsning är inte densamma utan äldre böcker.
Av en stammis på biblioteket fick jag tips om Förundran. Och jag är både tacksam och tagen. Stefan Edman bjuder på 52 korta texter om djur och växter årstidsvis, vackra foton och diktrader. Läs om lavarnas liv, näbbmusens hjärta, silvertärnans långa flyttflygningar. Å, vilken bok!