Sommarläsning 2020

Sommarläsning 2020

Vissa längtar mycket efter sommarledighet och en noga utvald bokhög...

...andra planerar inte så noga, utan kan glädjas åt en hylla kvarlämnade pocketböcker i en stuga. Vad som än blir er läsning, så hoppas vi att ni får den lästid och ro ni längtat efter. Här får ni våra bästa lästips. Ta väl hand om er i sommar!

Elisabeth 

Sommar och ledigt på Frösön, det innebär långa lata förmiddagar med mycket kaffe och lugn läsning innan barnen vaknar och vi gör oss redo för andra äventyr. 

Jag planerar att njutningsfullt läsa Flickornas tystnad av Pat Barker. Kvinnorna runt de gamla hjältarna i Illiaden, där vi tidigare bara har hört talas om männen och deras kamp. Där berättar Pat Barker om kvinnorna, fruarna och mödrarna som sörjer de fallna männen, som blir krigsbyten och måste utstå ett annat sorts krig. Om att vara kvinna i krig och kärlek.

Här är vi av Graham Swift har jag redan läst, men den tål att läsas igen. På piren i Brighton underhåller Jack varje kväll med olika artister, men han är den största. Ronnie och Evie får chansen att delta med ett trollerinummer som visar sig bli succé. Hur påverkar dina livsval människorna omkring dig? Vad är viktigt i livet och vad gör ett liv bra och lyckligt? Graham Swift skriver engagerat men också effektivt och kompakt. En liten bok med stort innehåll, som man bär med sig långt efter att den är läst.

För att bryta av helt så läser jag gärna grafiska romaner och Black Hammer av Jeff Lemire är en annorlunda hjälteserie. Några lite trötta och kantstötta superhjältar har oförklarligt blivit fångna i ett vanligt liv i ett vanligt samhälle och de kan inte ta sig därifrån. De tvingas leva som vanliga människor och interagera med invånarna i det lilla samhället. Det är en serie med ovanliga idéer och små överraskningar som gör att den skiljer sig från mängden. Att den dessutom är snyggt tecknad gör också sitt till den trevliga läsupplevelsen. 

 

Therese 

Jag hoppas hinna läsa ganska mycket denna hemester och som vanligt när jag ska läsa så blir det nog en hel del fantasy, dystopier och science fiction. Balladen om sångfåglar och ormar vill jag t.ex. inte missa. Var president Snow ond från början eller inte? 

Vill gärna rekommendera den lite annorlunda dystopin Den andra sömnen av Robert Harris för den som inte vanligtvis brukar läsa dystopier. Jag har inte läst Robert Harris förut så nu tänkte jag prova att läsa några fler av hans tidigare böcker. Diktatorn och Spökskrivaren borde jag hinna med. 

Planen är också att läsa Att gå av Erling Kagge och Gå-boken av Bente Klarlund-Pedersen. Ett filosofiskt och ett hälsomässigt perspektiv på gåendet. Kanske blir det några praktiska konsekvenser av det, vi får se... 

 

Anna-Kari

Romanerna Clock dance och Redhead by the side of the road av min stora favorit Anne Tyler är inte översatta. Jag har ju längtat, så jag får ta mig an dem på engelska, även om det numera tar emot lite i början...  Att läsa Anne Tyler är som att komma hem för mig, hon skriver som ingen annan om att vara människa.

Sara Paborns tidigare böcker har jag tyckt om, särskilt hennes svarta humor. I sommar ska jag läsa Tistelhonung, en roman om kärlek som utspelar sig i svensk pensionatsmiljö 1955 och i nutid. Den känns som en klockren sommarroman för mig! 

Med många drömmar och trädgårdsböcker, snarare än en trädgård att vara stolt över, känns det ändå fint att drömma vidare. I Författarens trädgård får jag följa med till tjugo brittiska författares trädgårdar. Och i Den vilda trädgården skriver Dave Goulson (författaren till fina Galen i humlor) om det rika livet i en lagom tuktad täppa. 

Bokbloggen Ingrids boktankar får mig alltid att längta efter glömda pärlor från bibliotekens magasin. I sommar ska jag utmana mig själv med den franska klassikern Prästmans dagbok av George Bernanos, om en ung katolsk präst och hans förfallna församling. Den finns i ny upplaga, men jag väljer den från 1947, för den goda lukten av gammal bok. 

  

Catharina 

Jag som precis har kommit igång med några små odlingslådor i min lilla trädgård kan tipsa om böckerna Maxad skörd i din pallkrage av Eva Robild och Trädgård i kallt klimat av Maria Sandström. En bok jag helt enkelt inte kan låta bli att läsa om med jämna mellanrum och återkomma till är Bodil Malmstens Priset på vatten i Finistère. Underfundigt och underhållande om livet i stort, om att våga bryta upp, att odla sin trädgård och hitta andrum. 

En ny bok på samma tema, som jag ser väldigt mycket fram emot att läsa är (Boken om) Min trädgård av Jamaica Kincaid. Den ska vara riktigt fin och liknar inte någon annan trädgårdsbok, har jag hört. Kincaid ska man för övrigt inte missa att läsa. Hon har ett underbart språk och är en av världslitteraturens mest omtyckta författare. När hon inte skriver om ilska, rasism, kolonialism, kvinnors vardagsliv, förtryck och motstånd ägnar hon sig åt blomfröer och växter – och är en besatt trädgårdsmänniska. 

Givetvis finns högaktuell läsning om det som händer i USA med i sommarens bokhög. Alla måste läsa den moderna klassikern The Hate U Give av Angie Thomas och Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson. Berättelser som går rakt in i hjärtat och som är stora läsupplevelser för både ungdomar och vuxna. 

Av de som nyligen lämnat oss läser jag Nedstörtad ängel av P. O Enquist, Yahya Hassan: dikter av Yahya Hassan och Lugn bara Lugn: samlade dikter av Kristina Lugn. 

 

Malin

Suzanne Collins med Balladen om sångfåglar och ormar. Hungerspelen är tillbaka! I Balladen om sångfåglar och ormar följer vi händelserna som skedde 64 år innan Hungerspelen-trilogin utspelar sig. Det kommer bli spännande att få följa någon i huvudstaden som blir en av de första mentorerna inom hungerspelen och jag längtar tills jag kan mysa ner mig med den här dyrgripen! 

Neil Gaiman med The Sandman, en graphic novel som blandar samman myter, sägner och sagor i en salig och magisk Gaiman-esk röra. Den här serien gjorde Gaiman känd(-are) men jag har inte hunnit läsa den så därför ligger den på min att-läsa-lista i sommar. Om ni inte har läst Stardust av samma författare så rekommenderar jag även den. 

Jag känner även att jag vill fördjupa mina kunskaper gällande rasism i Sverige då detta är något jag som vit inte kan något om så förutom att jag kommer lyssna på olika poddar (raserietpodden och thepowermeetingpodcast är två exempel) så kommer jag även läsa boken Svart kvinna samt boken Varför jag inte längre pratar med vita om ras av Reni Eddo-Lodge. 

En sista bok som jag har längtat efter att läsa är Linnéa Axelssons Ædnan. Eposet berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik. 

 

Kerstin 

Sommaren är kanske inte riktigt som den brukar vara. Nu vill jag läsa böcker som bäddar in mig i ett härligt fluff och låter mig resa i tanken. I sommar tänker jag lära känna Lara Jean i Till alla killar jag gillat, hon som förvarar alla kärleksbrev hon någonsin har skrivit i en hattask och en dag finner att någon har postat breven. 

Av sommaren önskar jag mig också episka fantasyäventyr och tjusiga drakar. Varje sommar läser jag en bok i serien som inleds med Hans majestäts drake och som berättar om Napoleonkrigen – fast om de skulle utkämpats med drakar. Det är underbara, härliga, klyftiga, vältaliga, eldsprutande och fullständigt bedårande drakar och jag lovar att du kommer älska varenda en av dem. 

Men den viktigaste boken du kan läsa i sommar är Angie Thomas The Hate U Give. En fängslande och fantastiskt välskriven bok om sextonåriga Starr som lever i två världar – den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne stan. Vem är hon, när hon måste välja? The Hate U Give är inte bara vansinnigt aktuell utan också en av de bästa böcker jag någonsin läst. I sommar läser jag Angie Thomas nya bok Min tur nu. 

 

Inger 

Först vill jag tipsa om Agneta Pleijels självbiografiska romaner Spådomen och Doften av en man. Den första boken sträcker sig från 1940 - då hon föddes - och 20 år framåt i tiden och är en skildring av en ganska så jobbig barndom, där hon omges av hemligheter, konflikter och kärlekslöshet. Den andra boken tar vid där den första slutade, författaren flyttar hemifrån, studerar litteraturvetenskap och får fler och fler erfarenheter av män. Det är vackert och insiktsfull, både smärtsamt och humoristiskt. Även om böckerna utspelar sig under en tid som varit känns de precis lika aktuella idag. 

Det är alltid fascinerande att läsa böcker som utspelar sig i länder som man inte känner till så mycket om och den första jag vill rekommendera är Det som väntar mig av Saniee Parinoush. Vi får följa Massoumeh under hennes uppväxt genom fem turbulenta årtionden i Iran, från åren före revolutionen 1979, via islamiska republiken och kriget mot Irak fram till nutid. En inifrånskildring av ett slutet land. Ghachar ghochar av Vivek Sanabhaga är en internationellt hyllad kortroman från Indien, en både vass och humoristisk berättelse om en familj som genom nyrikedom blivit dysfunktionell. 

Förra året utkom Små eldar överallt av den amerikanska författaren Celeste Ng, en roman som jag tyckte var riktigt bra. Därför har jag höga förväntningar på hennes nya Säg inget om Lydia. Precis som föregångaren handlar det om komplicerade familjerelationer och vilka normer och ramar som finns såväl i familjer som i samhället. Rasism och sexism är andra stora teman i boken. 

 

Elin 

En älskad favorit från barndomen som nu kommit i nytryck är Maud Mangolds serie om Landet innanför. När jag växte upp älskade jag denna typ av böcker, barn som hittar en magisk ingång till ett främmande och magiskt land. En kärlek som fortfarande finns kvar än idag. Jag uppmuntrar alla att som vuxen återvända till en bok som du älskade under din uppväxt, det blir som en liten tidsresa i ditt eget liv. Första boken i serien är Glaspärleresan.   

Sommaren är högtid för läsning av deckare, så för mig som läser deckare året runt blir det lite som att komma hem. En författare jag längtat till att få läsa igen är Lina Bengtsdotter. Nu i sommar kommer hon med sin tredje bok om kriminalinspektör Charlie Lager som åter igen blir inkallad för att hitta en ung flicka som försvunnit, Beatrice.

Elly Griffiths (som är en av mina absoluta favoritförfattare) kom under 2019 ut med en ny bok, Främlingen, som till skillnad från hennes tidigare deckare är en helt fristående spänningsroman. Jag har medvetet sparat denna för att kunna läsa och njuta nu i sommar.

Jag tänker mig att det kanske blir lite kortare bilsemestrar senare i sommar och då kommer Ann Cleeves att få följa med som passagerare när jag lyssnar på hennes senaste bok Albatross. En helt ny serie där vi kommer att få följa Poliskommissarie Matthew Venn när han återvänder till sina barndomstrakter Barnstaple i norra Devon.

Kan även bli en favorit i repris – Eddie Izzards Believe me. Därför att alla kan behöva ett ordentligt gott skratt denna sommar.  

Språk