Sommarläsning 2019
Ser ni fram emot avancerade läsprojekt eller lättsamma böcker?
Vad ni än har i era väntande bokhögar så hoppas vi att ni får gott om tid och ro att läsa. Vi önskar er alla en riktigt fin boksommar med våra tips:
Malin
Något av det bästa jag vet är böcker som utspelar sig i närheten av böcker. På bibliotek, arkiv eller bokaffärer och Ord i djupaste blått av Cath Crowley är en känslosam och härlig ungdomsbok som utspelar sig i och runt en bokaffär. Jag rekommenderar den starkt till alla er som är som jag och älskar atmosfären bland böcker.
En av mina favoritförfattare är Margaret Atwood och hennes bokserie som börjar med boken Oryx och Crake. Den leder till många tankar och funderingar kring vart samhället är på väg. Det är en samhällskritisk roman som visar vad vi som samhälle kanske är på väg mot om vi inte tar tag i vissa saker. Varenda gång jag läser något av Atwood känns det som att hon har skådat framtiden i sin spåkula och därefter skrivit ner detta...
Goda omen skriven av Terry Pratchett och Neil Gaiman kommer som tv-serie inom en snar framtid och jag längtar! Ända sedan jag läste boken för första gången har jag längtat efter en tv-adaptering av den. Den är rolig, den är mystisk, den är knasig och den är fantastisk! Änglar och demoner vandrar på jorden och apokalypsen är på väg och hur ska dessa mytiska personligheter rädda den? Läs den för att få veta mer.
Om ni, så som jag, ska spendera sommaren hemma så hoppas jag att ni med barn kan tänka er att läsa den mysiga (och spännande boken) Hemma hela sommaren av Elin Johansson. Den både förklarar varför och ger tips på saker att göra när alla andra är borta ur ett barns perspektiv. Varför resa bort när man kan stanna hemma? Om ni är hemma i sommar så kan jag även rekommendera att ni kollar in vad som händer på biblioteket för här händer det grejer hela sommaren som ni är välkomna att delta i!
Kerstin
Av sommarens långa läsdagar vill jag ha fantastisk fantasy och episka rymdäventyr. I sommar läser jag The dark forest, uppföljaren till The Three-Body Problem av Cixin Liu, Sci-Fi som både ger sig djupt in i vetenskapen och tillbaka till kulturrevolutionens blodiga historia i Kina.
V.E. Schwab tar dig med till Londons fyra magiska dimensioner och till Kell, den siste magikern som kan resa mellan dem. A darker shade of magic är underbar fantasy - fylld av magi, mörker och onda kungar och drottningar.
För den som önskar sig ond, bråd död av sin sommarläsning kan jag varmt rekommendera den grafiska romanen Smutsig svart sommar, en berättelse om ett uråldrigt monster vid en dansbana i Borås som dyrkas av stadens unga kvinnor. Du kommer att läsa med skräckblandad förtjusning - aldrig har den svenska småstadssommaren varit så solkig och blodig.
Men det viktigaste du kommer att läsa i sommar är Samira Ahmeds Internment - en omskakande dystopi, kanske bara 15 minuter in i framtiden. Layla är den starkt lysande huvudpersonen i ett djupt mörker av hets, hat, och förtryck. En roman om rasismens katastrofala följder men också om uppror, tillit och kärlek.
Anna-Kari
Systerklockorna i Lars Myttings senaste bok ringer i en stavkyrka i 1800-talets Gudbrandsdalen. Jag tycker mycket om hans två tidigare romaner, de är originella och välskrivna. Och jag känner på mig att den här nya bjuder på en storslagen historisk berättelse.
Jag har hört gott om Leif Mannerströms kockliv, så den tänker jag läsa. Han skriver om att som barn få höra att han inte duger och om sin revanschlusta, och om ett långt liv i den väldigt speciella restaurangvärlden. Han verkar rättfram och rolig, lite butter med ett stort hjärta - jag ser fram emot få veta mer om Leif!
Gamla svenska deckare i Maria Langs anda hör för mig ihop med sommar. Jag funderar på att läsa pseudonymen Helena Poloni i år. Klassiska pusseldeckare med en prostinna, en apotekare och en postmästare, och en småstad vid namn Brunnsköping. Det känns lovande!
En lokal bok som jag har sett fram emot är Hagamålarna och hantverkare i Lockne av Karin Zidén och Örjan Bertilsson. Den verkar vara ett litet praktverk om verkstaden i Haga och de fint smyckade jämtlandsskåpen, om jämtländsk folkkonst som berättar om vår historia.
Elin
Sommarläsning för mig måste alltid inbegripa en stor del deckare, så blir även fallet i år. Elly Griffiths senaste bok om rättsarkeologen Ruth Galloway är den bok jag längtar absolut mest till att sätta tänderna i. En cirkel av sten blir bok 11 i serien, jag rekommenderar alla att läsa den i kronologisk ordning. Jag lovar er, det är bäst så. Kommissarie Harry Nelson har börjat få hotfulla anonyma brev, igen. Ruth arbetar med en utgrävning där en ung flickas ben hittas, i en cirkel av sten.
Ytterligare en deckare jag har tänkt läsa är första delen i isländska Yrsa Sigurdardóttirs nya serie om barnpsykologen Freyja och polisen Huldar, Arvet. En kvinna hittas mördad i sitt hem i Reykjavik, och det finns bara ett vittne, en ung flicka som hittas i samma rum. Flickan vill inte kommunicera med polisen vilket leder till att psykologen Freyja blir inkopplad i fallet. Freyja är inte särskilt förtjust i poliser men tar sig an fallet ändå. Kommer de hinna hitta mördaren innan den slår till igen?
Det är dags att avsluta serien om häxan Diana och vampyren Matthew i boken The book of life av Deborah Harkness. Första boken fick en översättning till svenska, Alla själars natt, men del två och tre finns tyvärr inte utgivna på svenska, så det blir att läsa på engelska. Historikern och häxan Diana Bishop råkar hitta ett förhäxat och sedan länge försvunnet alkemistiskt manuskript i Bodleian Library i Oxford, vilket leder till att hela den hemliga världen av varelser hamnar i obalans. Vampyren Matthew har sina egna intressen av manuskriptet och har i århundranden försökt att återfinna det. Kan det vara så att alla varelsers existens kan få sin förklaring i just den boken?
Böcker där senare delar inte blivit översatta till svenska, börjar kanske bli ett litet tema bland mina boktips för om man som jag läst de första tre delarna av Magisterium-serien på svenska och älskat dem, har jag tyvärr lite dåliga nyheter. Bok nummer fyra och fem i serien kommer inte att bli utgivna på svenska. MEN! Då får man göra som jag kommer att göra, läsa dem på engelska istället! Serien kretsar kring den från början extremt ofrivilliga magikern Callum Hunt som blir intagen att studera magi vid magisteriet, något som många andra bara kan drömma om medans Callum gör allt för att ta sig därifrån vid liv! Serien är skriven av författarna Holly Black och Cassandra Clare.
Bonusbok, ett måste under sommaren Mari Jungstedts senaste bok, Jag ser dig.
Inger
Sommaren för mig brukar betyda en hel del resande, både inom och utom landet. Jag åker med fördel tåg, för då kan jag få många timmars lästid. Danska Hanne-Vibeke Holst är en författarfavorit. Nu ser jag fram emot att läsa hennes senaste bok, den drygt 800-sidor långa romanen Som pesten. Den handlar om läkaren Karoline Brenne som med sin familj flyttar till Geneve för att arbeta med pandemibekämpning. Men hon möter oväntat motstånd på sin nya arbetsplats och så kommer signaler om en ny influensapandemi.
Om du är ute och reser kanske du kommer till Italien och Venedig – om inte annat blir du nog sugen på att åka dit när du läser Donna Leons deckarserie om Guido Brunetti. Staden är väldigt levade beskriven: gatorna, torgen, palatsen, broarna och inte minst den italienska maten. Hittills har det kommit ut 19 böcker – jag har hunnit till nr 10 - om denne sympatiske kommissarie, som alltid står på de svagas och godas sida och som ständigt kämpar mot korruption, orättvisor och maktmissbruk.
En bok som utspelar sig på närmare håll, närmare bestämt i Tornehamn i den lappländska fjällvärlden, är Och bergen skall rämna av Erika Olofsson Liljedahl. Tiden är förra sekelskiftet, slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Hedvig har tillsammans med sin man, prästen Georg, flyttat till det lilla samhället vid foten av fjället och intill Torne träsk. Hon har långa och ensamma dagar medan maken arbetar i församlingen. Först när Hedvig får möjlighet att undervisa en grupp samiska barn lever hon upp och hennes liv fylls med mening. En stark och fängslande berättelse, oerhört välskriven på ett vackert språk.
En klassiker som jag länge längtat efter att läsa är Buddenbrooks – en familjs förfall, den tyske författaren Thomas Manns debutroman skriven 1897-1900. Den här släktkrönikan blev hans stora genombrott och gjorde att han fick nobelpriset i litteratur 1929. En tysk recensent skrev när boken kommit ut: ”denna bok kommer att växa med tiden och läst av generationer”. Visst fick han rätt i det, boken läses än idag och ges ut i ständiga nyöversättningar – den senaste svenska översättningen, den sjätte i ordningen, kom 2005.