Bokstart

Bokstart

Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling.

 Här har vi samlat allt vi gör i Bokstart Östersund. Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling.

Bokgåvor till de yngsta

De allra yngsta innevånarna i Östersunds kommun får en bokgåva från biblioteket och barnhälsovården på två olika sätt. I vissa delar av kommunen kommer sköterskan från barnhälsovården på flera hembesök till familjer med nyfödda barn. Barnet får då en bok vid 2 och 8 månaders ålder. Sköterskan berättar också om läsning för små barn. I andra delar av kommunen får nyblivna föräldrar ett presentkort från barnhälsovården och får själva hämta ut barnets gåvobok på närmaste bibliotek eller biblioteksbuss.

Besök på Öppna förskolan

Personal från biblioteket besöker regelbundet kommunens öppna förskolor. Vid besöken kan föräldrar passa på att ställa frågor om böcker och läsning. Ofta har bibliotekspersonalen med sig många böcker som går att låna hem. Om barnet inte fått sin gåvobok går det bra att hämta den när biblioteket besöker Öppna förskolan.

Biblioteket och förskolan

Biblioteksbussen besöker ett 40-tal förskolor i Östersunds kommun. De förskolor som inte besöks av biblioteksbussen kan få böcker skickade till sig via internservice. Många förskolor besöker våra bibliotek i kommunen för att låna böcker.

För närvarande kan förskolor få en sagostund med visning för 5-årsgrupper på Östersunds bibliotek. Verksamheten är under utveckling och tanken är att detta ska gå att boka på alla bibliotek i Östersunds kommun.

På vissa av kommunens förskolor kan familjen låna hem böcker, direkt på förskolan. Det kallar vi för kapprumsbibliotek. Hör gärna med personalen på er förskola om det finns eller om det kanske är på gång.

Språkliga utmaningar

När det finns särskilda utmaningar i språkutvecklingen finns det mycket att hämta på biblioteket. Vi erbjuder tre olika språkväskor, "Första-ordenväskan", "Första-meningarnaväskan" och "Stora ljudväskan". Du kan få ett kort från barnhälsovård eller logoped om att det är bra att låna en av väskorna till ditt barn. Utöver väskorna har vi också boktips för särskilda språkliga utmaningar. Vissa böcker är extra bra för en viss språklig utmaning.

Mer om Bokstart

För mer information om Bokstart och för inspiration om läsning för små barn gå gärna in på Bokstarts webbplats

 

 

Sidan uppdaterad 2021-12-15

Sidansvarig: Åsa Andersson

Språk